Sunt destinate cu precadere incalzirii centrale a cladirilor mici(locuinte,ateliere,magazine etc),sunt prevazute cu un singur cazan si asigura de regula si necesarul apei calde de consum.

Pe piata sunt oferite sub denumierea de microcentrale termice,aparate care cuprind intr-o carcasa unita cuprind urmatoarele componente:

-cazanul

-arzatorul

-unul sau mai multe vase de expansiune

-supape de siguranta

-pompe de circulatie

-schimbatorul de caldura pentru prepararea apei calde de consum care poate fi instantaneu sau cu acumulare si sistemul de automatizare

Aceste aparate asigura toate functiunile unei centrale termice si care trebuie doar sa fie racordate la sursa de combustibil,reteaua electrica,cosul de fum si la instalatia interioara a consumatorilor. Pompa de circulatie este comuna atat pt circuitul de incalzire si pt cel pt preparea apei calde de consum.

Robinetul cu trei cai,actionat direct de catre sonda imersata in mantaua boilerului,asigura prioritate pentru prepararea apei calde de consum.Cazanul este prevazut cu un termometru indicator si cu doua traductoare de temperatura.Unul pentru fixarea temperaturii de regim,al doilea,pentru limitarea temperaturii la o valoare maxima,racordate la un regulator electronic.

Temperatura de regim poate fi modificata manual in functie de temperatura exterioara intervalul 95-65 grade celsius.La atingerea valorii prescrise pentru temperatura de regim arzatorul este oprit o noua pornire fiind comandata al coborarea temperaturii cu 4-5 grade celsius.

Al doilea traductor blocheaza arzatorul la tendita de depasire a temperaturii de 95 grade celsius evitand astfel avaria,limitarea cazanului in regim de generator de aburi.

Repunerea in functiune a instalatiei nu se poate face decat manual decat dupa inlaturarea cauzelor blocajului.Scoaterea din functiune a arzatorului in acest caz poate fi insotita de un semnal acustic.Pompa are o functionare contiunua in intervalul de alimentare cu caldura.

Se poate stabili un program zilnic sau saptamanal cu ore de functionare si ore de intrerupere. Daca centrala termica asigura exclusiv incalzirea schema se simplifica prin lipsa robinetului cu 3 cai si a boilerului.

Circuitele pentru incalzire respectiv pentru boiler pot fi prevazute si cu pompe separate.Prin termostatul ce controleaza temperatura de regim a cazanului se stabileste manual valoarea economica intre 65-95 grade celsius in functie de temperatura exterioara.

Pompa pentru incalzire este comandata de un termostat de interior plasat in camera cea mai reprezentativa de exemplu in camera de zi.

Pompa pentru circuitul de preparare a apei calde de consum este comandata de un termostat imersat in mantaua boilerului.Prioritatea pentru prepararea apei calde de consum se poate asigura prin blocarea functionarii pompei de pe circuitul de incalzire la intrarea in functiune a pompei pentru alimentarea boilerului.

Un puffer de 1000 de litri legat la o centrala de 40kw are eficienta mai ridicata decat o centrala de 80kw singura.Pare ireal dar este adevarat va asiguram.Nu doar ca eficienta este mai ridicata ci si autonomia.Alt avantaj mai este si pretul mult mai redus decat o centrala de 80kw.Centralele ieftine cu tiraj natural se pot transforma cu ajutorul unui ventilator in centrale cu gazeificare.

Procedeul este foarte ieftin si usor de aplicat,in maxim 60 minute este gata tranformarea.Diferenta este ca ventilatorul il bagati separat in priza nu il comanda calculatorul.Nu exista placa electronica ce se poate arde deci o problema in minus!

Centrale termice de peste 80kw sunt extrem de rar folosite la utilizatori casnici si mai des la firme din turism,productie.Recomandam ca sa construiti camera centralei cat mai mare posibil pentru a avea suficient loc pentru montaj.Spatiul trebuie sa fie de minim 5 metri lungime,4 latime si doi metri jumatate inaltime.

Daca este suficient spatiu se poate monta puffer de mare capacitate.Cu cat pufferul este mai mare cu atat eficienta si economia este mai ridicata.Ca exemplu o centrala de 80kw fara puffer este mai putin eficienta ca una de 40kw cu puffer.Ne referim la un puffer de 1500 litri nu unul de 500litri.Noi recomandam nu doar puffer folosit impreuna cu centrala termica ci si panou solar.

Eficienta este maxima daca se foloseste un panou solar cu antigel de mare capacitate.Cele mai ieftine centrale termice sunt cele pe lemne si carbune.La pret ceva mai mare sunt cele de tip lumanare cu ardere lenta.Acestea sunt cilindrice si nu dreptunghiulare.Ca eficienta sunt peste cele cu lemn si carbune fiind mai economice .

Dezavantajul lor fata de centrala pe lemn si carbune este ca durata de viata este mai redusa cu minim 7 ani.Pret mai ridicat ca centrala tip lumanare cu ardere lenta sunt cele in condesatie.La centrala in condesatie este recomandata folosirea doar de lemn uscat.Recomandam ca lemnul sa aiba vechime peste 10 luni si pastrat la adapost.

Daca se foloseste lemn din accelasi an oricat de bine ar fi adapostit sau esenta lemnului inca mai prezinta umezeala.Umezeala lemnului afecteaza eficienta centralei termice si creste consumul de lemne.Umezeala afecteaza caramizele centralei termice .Schimbarea acestora nu este ieftina sau prea usoara.

O varianta ar fi si alimentarea in loc de lemne cu peleti,brichete de lemn .Dezavantajul major al acestora este pretul extrem de ridicat deseori.Alte tipuri de centrale termice mai sunt cele cu rumegus,peleti sau gaz.Centralele pe rumegus au preturi destul de ridicate si greu de gasit oriunde.

Dezavantajul cel mai mare este ca trebuie alimentate in general foarte des si au autonomie mica.Rumegus se gaseste din ce in ce mai greu,depinzi de gaterele din zona.Centralele pe peleti sunt cele mai scumpe dintre toate.

Centralele pe peleti sunt de doua tipuri cu alimentare manuala si cu alimentare automata.Cele cu alimentarea automata sunt doar de capacitati mari de peste 60kw .Acestea sunt foarte rar cumparate datorita pretului lor extrem de ridicat.

Daca nu stiti ce tip de centrala termica sa alegeti va puteam oferi consultanta sa luati decizia corecta.!

]]>

Montarea centralei de apartament
Cazane cu ardere tip lumânare
(c) SPAINSTAL.ro
Urmareste-ne pe: Facebook / Contact